Docsis Onderdelen

Een Docsis-netwerk bestaat uit een aantal componenten, hieronder een korte uitleg over de opbouw van een docsis-netwerk.
Voor een meer gedetailleerde uitleg per element, kunt u onder de andere koppen van dit menu de individuele componenten selecteren.

De Router
Zoals in elk datanetwerk, zit in het Docis-netwerk ook een centrale router die het verkeer over het netwerk aanstuurt.
Wij maken hiervoor gebruik van onze Wandy 5040 of Wandy 6080 router. Een zeer krachtige router gebaseerd op het x86 platform.
Deze router is de schakel tussen de internetverbinding en het Docsis-netwerk. De router heeft de volgende taken:
– DHCP Server
– TFTP Server
– Firewall
– Internet Gateway
– VPN Server

De CMTS
CMTS staat voor” Cable Modem Termination System” en is geplaatst op het centrale punt van het coax-netwerk.
Alle modems in het netwerk maken verbinding met de CMTS en tussen deze apparaten wordt er via de Docsis-standaard over de coax gecommuniceerd.
De CMTS zend een Downstream-signaal uit tussen de TV-kanalen en luistert naar een Upstream-signaal van de modems onderin de band.
Vanuit de CMTS kan ook geregeld worden welke modems wel een geen verbinding mogen maken.

De versterkers
Bij de meeste grote coax-netwerken moet de signalen versterkt worden om de demping van de kabels te overbruggen, zo ook in het Docsis-netwerk. Het netwerk is opgebouwd uit groepsversterkers met daarachter eindversterkers. De versterkers zullen passief of actief retoursgeschikt moeten zijn.

De Modems
Aan het einde van het Docsis-netwerk komen we aan op de locatie waar de internetverbinding geleverd moet worden.
Dit gebeurt door middel van Docsis Modem Routers. Dit houdt in dat het één apparaat is dat tegelijkertijd als modem en als router kan functioneren.
Het modem-gedeelte zorgt voor de verbinding met de CMTS over de coax en het router-gedeelte zorgt voor de mogelijkheid om apparatuur aan te kunnen sluiten via UTP-bekabeling of WiFi.
De modems die door Wandy gebruikt worden zijn veelal modems die voorzien zijn van 4x Gigabit ethernet-poorten en een dubbele wifiradio die zowel op 2.4Ghz als op 5Ghz uitzendt. Het modem kan in verschillende modes gezet worden om zo een passende aansluiting aan te bieden.